Finse eigenaardigheden en...
Door: JildouinLapland
Blijf op de hoogte en volg Jildou
26 Januari 2011 | Finland, Rovaniemi
Allereerst bedankt voor al jullie reacties! Erg leuk om te lezen! :)Nou, het noorderlicht hebben we op die zaterdagavond niet gezien… De lucht was weer dichtgetrokken helaas.
Afgelopen week en vorige week zijn de eerste colleges begonnen. Het is wel eventjes wennen aan de tijden die ze hier aanhouden. In Groningen heb ik hoogstens twee uur college, hier duren colleges, weliswaar met langere pauzes, soms van 10.15- 16.00! En daar heb je ook maar een paar van, dan is het vak alweer afgelopen en heb je binnen een bepaalde termijn een tentamen of je moet een essay of iets dergelijks inleveren. Het vak van vorige week duurde slechts twee dagen. Dat is één van de Finse eigenaardigheden… er zijn er namelijk meer!
Een vervelende eigenaardigheid is de sloten op deuren. Er zitten een soort witte pinnetjes in het slot van de deur, die kan je op of neer doen. Doe je hem op, dan gaat de deur automatisch op slot wanneer je hem dicht doet. Je moet dus oppassen dat je je sleutel niet in je kamer laat liggen… Sommige studenten overkomt dat, ze sluiten zichzelf buiten, moeten de ‘deuropenservice’ bellen en een boete betalen.
Een andere Finse eigenaardigheid is de gokautomaten in alle supermarkten, kiosken en winkelcentra. Daar zitten jeugd, ouderen en nóg ouderen gewoon te gokken terwijl jij je boodschapjes doet. Raar.
Gisteren, dinsdag, heb ik mijn ‘Finse vriendin’ ontmoet. Ze hebben hier een speciaal programma, het ‘Finnish Friend Program’, in dit programma kan je een Finse vriend krijgen waarmee je samen dingen kunt doen en de Finse cultuur kan leren kennen. Je vriend kan een familie zijn, maar ook gewoon een persoon. Er was een eerste kennismaking georganiseerd in het restaurant van de andere universiteit hier, de university for applied sciences. Mijn vriendin heet Aina Ojala en is 54 jaar. Samen met haar man woont ze in Rovaniemi en ze is heeeeeel aardig! Mijn vriendin wil heel graag samen gaan langlaufen dus dat gaan we binnenkort doen! :)
Ik had verteld dat we het noorderlicht nog niet hadden gezien, maar gisteren hadden we dan toch geluk! En dan te bedenken dat er studenten zijn die hier het vorige halfjaar ook waren en het noorderlicht nog niet eens hadden gezien! Het was een heldere dag en ook de nacht was helder. De zon scheen overdag, dat is erg belangrijk voor het verschijnen van het noorderlicht, omdat er zonnedeeltjes en magnetische krachten nodig zijn voor het noorderlicht! (vraag me niet naar de details, die ben ik vergeten) We gingen met een groep vanuit Kuntotie om 11.30 naar de top van de heuvel Ounasvaara. Vanuit de plek waar we woonden konden we het al zwak zien verschijnen! Dat was erg leuk, maar je kon het nog niet zo goed zien omdat er teveel licht is in bebouwd gebied.
De wandeling naar de top was erg interessant! Niet over gewone paden, maar dwars door bijna een halve meter sneeuw in het bos. Je moest oppassen waar je liep, stenen kon je niet zien en soms zakte je veel verder weg dan je verwachten zou. Maar goed, we arriveerden op de top van een heuvel, waar ook een uitkijktoren stond en het licht was echt heeeeeeeel mooi! Het is heel apart, het licht een paar seconden op en dan is het ook weer weg. Boven op de toren (overigens een uitdaging om te beklimmen, heel steil en met sneeuwijs bedekt) hadden we een heel mooi uitzicht over de stad! Maar dat is helaas niet zo goed op de foto’s te zien…
Eerder had ik verteld dat we van plan waren naar de Jokkmokk Winter Conference te gaan, nou ik kan vertellen dat wij ons onder de iets minder dan vijftien gelukkige studenten bevinden die mee mogen! Dus volgende week maandag tot en met donderdag zit in ik Jokkmokk, Zweden!:)
26 Januari 2011 - 18:32
Andrys:
He jildou!
Wat moet dat klote zijn met die sloten op de deuren!! En er ook nog een boete voor betalen.. Goedmaker dat jullie daarna wel het noorderlicht konden zien. En dat verhaal over die gokautomaten is ook hartstikker knetter! The Dudesons van MTV zijn ook zo knettergestoord!!
nog veel plezier daar he! -
26 Januari 2011 - 19:10
Jaap:
Hey JIldou,
Dast echt een foto makke hast fan ut noarderljocht, dat falt net ta folgens mie en dat vertelst ek ol.
Ik fien de foto's echt leuk, want no kreist een nog better idee fan de natuur der en de omjouwing:).
Ik hoop dat de Finnen net mei oere rare gewoanten komme, want ik bin ek wol us een pear Finnen tsjin kaam;). Leuk fan dien freondin haha, dat is een goed idee. No ik skuch ut nei ut folgende verhaal.
Jaap -
26 Januari 2011 - 19:23
Jildou:
Hahha jaah, ik ha de foto net sels makke hear!:P Want iederien stie der foar op 'e toer en dygene dy't de foto makke hat hie ek in statief. Dus wol sa maklik :D -
26 Januari 2011 - 21:05
Zwaantje:
Hé Jildou,
Leuk om je verhalen te lezen! Volgens mij heb je het daar in het Hoge Noorden prima naar de zin! Allemaal nieuwe dingen: vreemde Finse gewoontes, langlaufen, ellenlange colleges, noorderlicht, heel veel sneeuw, enz. enz.
Blijf genieten!
Groeten, Zwaantje -
26 Januari 2011 - 22:22
Jessica Bergsma:
Hey Jildou,
Dat van die sloten ken ik ja. Toen wij afgelopen zomer bij het appartement kwamen werd ons ook meerdere keren op het hart gedrukt altijd de sleutel mee te nemen, want als de deur dicht viel dan zat hij ook echt dicht. Bij de ingang van het gebouw hing ook het nummer al van de 'deuropenservice' met meteen de boetes erbij. Gelukkig hebben wij altijd de sleutel meegenomen.
Ook dat van die gokautomaten ken ik. Echt raar he. Hoe klein de supermarkt ook is er staat altijd wel zo'n automaat en ze lijken ook altijd bezet te zijn. Heel vreemd voor ons Nederlanders.
Aan je reisverslagen te lezen heb je het erg naar je zin daar in Finland. Bevallen de colleges, ondanks hun lengte en rare indeling, ook een beetje?
Groetjes Jessica -
26 Januari 2011 - 22:34
Ilse-Marije:
Hee Jildou,
Echt super leuk om zo op de hoogte te blijven van je avonturen! Heeel veel plezier en succes verder nog met alles!
Liefs Ilse -
27 Januari 2011 - 08:33
Wytse Pyt En Anita:
Hey Jildou!
Wat superleuk om steeds je verhalen te lezen en foto's te bekijken! Zo krijgen we hier een mooie indruk van je leven daar. En wat ziet het er leuk uit, wat maak je leuke dingen mee!
Een mooie ervaring, die je je hele leven nog mee zal dragen! Meid, geniet ervan!
Wytse Pyt en Anita -
27 Januari 2011 - 16:36
Rixt:
Hey Jildou!
Ziet er mooi uit zeg, zo aan je foto's te zien! Dat Noorderlicht is ook echt gaaf, zo vreemd met die groene kleuren! :)
Heel veel plezier in de sneeuw daar, ben ben benieuwd hoe lang het daar licht is per dag, ik vind het hier al donker :p.
Groetjes Rixt! -
28 Januari 2011 - 17:55
Henk En Margien:
Hoi Jildou!
Echt superleuk om je om deze manier steeds te volgen in dit "avontuur"!
We kijken alweer uit naar jou volgende verslag!
Heel veel plezier en groeten uit het verre Oldekerk!! -
29 Januari 2011 - 17:20
Marcel:
hey Jildou,
Leuke foto's, ziet er koud uit! Heb je je Unox muts wel meegenomen? ;)
Zo te lezen heb je het wel naar je zin, al kon je 'vriendin' je moeder/oma wezen.
Geniet nog even!
Marcel (van Geer) -
30 Januari 2011 - 13:09
Jildou:
Haha! Die ben ik vergeten, moet het met andere mutsen doen!
Tis hier hardstikke leuk, ja, ze is wel een beetje oud voor een 'vriendin' maar ze is wel heeeel aardig!
Groetjes aan Geertje! -
30 Januari 2011 - 15:59
Jenny:
Hee Jildou!
Wat tof dat je het noorderlicht al gezien hebt! Ik houd ook steeds een website in de gaten om te kijken of het noorderlicht ook hier te zien is, maar vooralsnog heb ik nog geen geluk gehad. Verder is het hier ook al dagen heel erg mistig, dus dat helpt ook niet.
Veel plezier in Jokkmokk! :)
Groetjes vanuit Reykjavík, Jenny
30 Januari 2011 - 18:22
Teda:
Ha jildou,
Zo te lezen heb je het prima naar je zin daar!! :) Wel heel lange colleges zeg, dan treffen wij het hier!! :) Das wel wennen dan! Bestaan de tentamens dan wel uit evenveel stof als hier? Succes met alles he!! En geniet er maar veel van!
liefs teda -
06 Februari 2011 - 18:59
Simone Gros:
Hallo Jildou
Het is er dus toch van gekomen , studeren in Finland .
Een poos terug sprak ik nog met je in de Gamma van Dokkum .
Je vader was in januarie bij ons op visite en vertelde dat je net op reis was.
Precies een jaar terug ging Aafke voor een half jaar naar Spanje te studeren .
Ze heeft een geweldige tijd gehad , en krijgt volgende week twee meisjes uit Finland te logeren .
Ik wens je een gezellige en leerzame tijd daar toe !
Hartelijke groeten uit Dokkum -
07 Februari 2011 - 07:12
Jildou:
het is er inderdaad van gekomen! Bedankt, dat zal wel lukken! :)