Februari! - Reisverslag uit Rovaniemi, Finland van Jildou Bijlstra - WaarBenJij.nu Februari! - Reisverslag uit Rovaniemi, Finland van Jildou Bijlstra - WaarBenJij.nu

Februari!

Door: JildouinLapland

Blijf op de hoogte en volg Jildou

08 Februari 2011 | Finland, Rovaniemi

Jaja, het is alweer februari! De tijd gaat zo snel hier! Vorige week maandagochtend om kwart voor acht stond er een vliegveldtaxi voor de deur. Niet om naar het vliegveld te gaan maar om ons naar Jokkmokk in Zweden te brengen. Jokkmokk ligt iets hoger dan Rovaniemi, net boven de poolcirkel. Rovaniemi ligt er net onder. Jokkmokk ligt 300 km verderop, maar omdat je niet overal even hard kan rijden omdat de wegen niet zo goed zijn deden we er iets meer dan vijf uur over. In een krap busje met geen beenruimte!! Gedurende de reis was het bijna de hele tijd licht dus dat was erg leuk, we konden veel zien.:)

Om een uur of één, half twee arriveerden we in Jokkmokk. Jokkmokk is een plaats met ongeveer tweeduizend inwoners. We sliepen in een hostel dat een ziekenhuis was geweest. Dat was een beetje raar, maar verder wel oké. Diezelfde middag nog begon de conferentie, studenten uit het noorden, wetenschappers, politici en Sámi (inheemse bevolking van Lapland) waren aanwezig. De conferentie ging over het creëren van duurzame gemeenschappen in de Arctische en Subarctische gebieden. Dat wil zeggen dat, in het licht van de klimaatsverandering, er goed met natuur en mensen wordt omgegaan. Het noorden is erg gevoelig voor de klimaatsverandering, dus moeten er oplossingen worden gezocht om daar toch te kunnen blijven leven. Hoe kunnen we beter met energie omgaan, hoe kan toerisme milieuvriendelijker zijn, al dat soort thema’s kwamen aan bod. Erg interessant allemaal, maar ook heel intensief. Zelfs de kroonprinses van Zweden –Victoria – kwam op de conferentie en we zijn met haar op de foto geweest! :) (waarschijnlijk waren wij de enige studenten die daar in slaagden..! )

De conferentie duurde tot en met donderdagochtend, ’s middags konden we naar de traditionele wintermarkt! Waar we allemaal natuurlijk heel erg naar hadden uitgekeken. Ook waren er rendierraces, vrijwilligers uit het publiek konden gewoon tegen elkaar racen. Erg grappig! Het ging ook wel eens fout, er viel een toerist van de slee die minstens vijf minuten bleef liggen maar toen wel weer op stond en weer kon lopen. Aan het eind van de dag ging de taxi weer richting Rovaniemi, en hadden we weer een lange rit voor de boeg! Zo nu en dan remde het busje plotseling omdat er rendieren op de weg stonden. Ook wel een leuke ervaring! De terugreis begon met het raden van dingen, plaatsen, personen of ideeën, waarbij je maximaal twintig vragen mocht stellen (ja/nee vragen). Vervolgens gingen we met zijn allen liedjes zingen, erg vals allemaal natuurlijk. Arme buschauffeur…. En midden in de nacht waren we weer ‘back in Rovaniemi’. Wat waren we weer blij. Het voelt al een beetje thuis!

De dagen na Jokkmokk hadden we min of meer luierdagen. Ik moest de was wel doen helaas. Je kan gratis wassen in een wasserette in één van de flats hier, je moet dan intekenen op een lijst. Niet altijd een goed systeem want er gaan wel eens mensen voor hun beurt een beetje in jouw tijd staan te wassen. Zoals gisteren, toen ik kwam was er nog een machine die draaide voor meer dan twintig minuten…. De ‘dader’ was het zogenaamd vergeten, wat ik best wel knap vond.

Zondag ben ik bij mijn Finse vriendin op bezoek geweest. In een ‘echt’ Fins huis geweest, en Fins gegeten. Ze zijn echt heeeeeel aardig en het eten was tien keer beter dan in het restaurant op school.

Voor de komende week staat er niet echt veel op het programma, ben benieuwd wat ik beleef! Als het mooi weer is, niet te koud, dan ga ik met mijn Finse vriendin langlaufen, en misschien gaan ze mij komend weekend leren hoe je echt ‘Laplands’ eten maakt!

• 08 Februari 2011 - 16:04

Afke:

Hee Jildou!

Wat leuk om je verhalen steeds te lezen en de fotos die er bij horen te bekijken! Het is daar echt super mooi zie ik wel!
    Heb je al dingen voor school gedaan buiten de colleges om? Jullie zouden ook iets doen met de dikte van het ijs meten?
    Hoe gaat het met de Finse taal? Kun je je al een beetje redden, of doe je eigenlijk alles in het Engels?
    Kunnen wij ook een adres van jou krijgen?

Veel plezier en geniet er van! =D

Liefs en knuffel Afke

• 08 Februari 2011 - 17:03

Jildou:

Heej Afke!

Leuk dat je ze leest;) Jaa het is echt heel mooi hier, het licht is ook heel anders. Dat ijs meten komt er niet meer van... de leukste vakken die zouden worden gegeven werden niet meer gegeven. :\ Echt heel jammer! Baalde er best wel van.

Ik heb hier Fins gevolgd, net een toets gehad maar het is niet heel veel en ik doe eigenlijk alles in het Engels!

Ik mail je!

Liefs!!

• 08 Februari 2011 - 17:59

Rennie Feenstra:

wat geweldig dost mei de prinses fan sverige op de foto stjist groetnis ut dokkum fan fam halbesma

• 09 Februari 2011 - 08:50

Dieuwke:

hee Jildou,

wat beleef je super dingen daar zeg! wel extreem koud lijkt me...-20!!! oeehh.. mij niet gezien haha! maar je beleeft wel hele leuke dingen hoor en je hebt super foto's! xx

• 09 Februari 2011 - 17:08

Tante Afke:

hoi jildou
    het lijkt mij een geweldige belevenis,wou dat ik ook nog jong was dus geniet er maar goed van nog veel plezier en we zien uit naar je volgende verslag
    gr aldert en afke

• 13 Februari 2011 - 18:46

Beppe En Ytje:

Hallo Jildou

Beppe is hier en we hebben net het mooie vehaal en de foto's bekeken.
    Wat bijzonder dat je met de Zweedse prinses op de foto staat.
    We zien weer uit naar het volgende verhaal. Geniet van je reis en wel studeren!!

Groetjes Beppe en Ytje

• 14 Februari 2011 - 19:32

Henk En Margien:

Hey Jildou,
    Je maakt er wel een supermooi avontuur van!! Leuk, al die belevenissen !!!
    Hier is het af en toe al een beetje "lente". Dat is er daar natuurlijk nog niet bij, maar geduld is een schone zaak.
    Nog een paar weken en dan is die lieve vriend van je er ook!!
    Groetjes henk en margien