Onverwacht bezoek!
Door: JildouinLapland
Blijf op de hoogte en volg Jildou
08 Mei 2011 | Finland, Rovaniemi
En inmiddels is het mei!! De tijd vliegt en welgeteld zit ik hier nog maar een paar weken. De laatste week van mei ga ik met Bennie naar het Noorden reizen, naar de Noordkaap. Op 1 juni vliegen we terug naar Nederland.
Afgelopen weken in april waren redelijk druk, ik had bijna elke dag college en de dagen vlogen om. Het was dan ook zomaar zover dat mijn ouders en Bennie zijn ouders kwamen! Op 29 april kwamen ze aan op het vliegveld in Rovaniemi waar het altijd kerst is! :) Eenmaal aangekomen in het vakantiehuisje van mijn ouders, ik was druk bezig eten in de keukenkastjes te proppen, kwam Bennie ineens naar binnen wandelen. Hij had zich al die tijd in de tuin verstopt! Echt een hele leuke verassing en een heel leuk verjaardagscadeau, want zondag zou ik jarig zijn! :)
En natuurlijk gingen we de hele week leuke dingen doen! Mijn ouders hadden een auto gehuurd, dus we hadden veel mogelijkheden. De eerste dag hebben we Rovaniemi een beetje verkend, te voet, en ik heb hun laten ervaren wat het is om heel veel boodschappen te dragen, haha! De volgende dag was ik jarig en viel er sneeuw! Dat is nog nooit gebeurd.. Na koffie met gebak gingen we naar Santa Claus Village, om daar samen met de Kerstman op de foto te gaan! De foto is erg mooi gelukt zoals je kunt zien! ’s Middags had ik een paar vriendinnen van hier uitgenodigd, het was erg gezellig! Toen de visite weer vertrokken was, gingen we een wandeling maken op de Ounasvaara. Omhoog via een skipiste (hele natte en modderige paadjes, niet zo handig met mijn witte broek), eventjes genoten van het uitzicht in de koude wind, en daarna weer terug over een besneeuwde skipiste! Kunnen onze ouders toch nog zeggen dat ze op een skipiste zijn geweest! :)
Maandag was een vrij koude dag, slechts een paar graden boven nul en voor mijn ouders in hun zomerjassen behoorlijk fris. We gingen naar de ‘Arctic Circle Hiking Area’, een natuurgebied ongeveer 25 km van Rovaniemi met leuke paadjes en mooie wild stromende rivier! In de rugzak ging de ‘makkara’, dat is Fins voor worst, samen met saus en broodjes om vervolgens onderweg een vuurtje te stoken in een vuurplaats en daar te grillen. Jammie! :) ’s Avonds gingen we naar Aini toe om daar écht ‘Lappish’ te eten. Het was erg gezellig en een hele leuke ervaring voor onze ouders! Dinsdag was alweer de laatste dag voor Bennie in Rovaniemi, en hij mocht kiezen waar we heen zouden gaan: naar het Arktikum (het museum) of naar de dierentuin in Ranua, ongeveer 75 km naar het zuiden vanaf Rovaniemi. We waren in maart al naar het Arktikum geweest, dus we gingen naar de dierentuin!! Het was erg leuk om al die Arctische dieren te zien, maar ook wel weer heel zielig. Een jonge ijsbeer was gescheiden van zijn ouders en zat de hele tijd aan de muur tussen beide hokken te snuffelen. Zijn zwembad was ook nog eens leeg…
Woensdagochtend vloog Bennie al om zes uur terug naar Nederland. Dat was jammer, maar hij zou snel weer komen! Wij gingen die dag een beetje shoppen in souvenirwinkeltjes en het Arktikum bekijken. En donderdag gingen we naar Nationaal Park Pyhätunturi, ongeveer 120 km naar het Noorden! Eerst gingen we naar een bezoekerscentrum om een leuke route te vragen, en die kregen we! We hebben een hele mooie wandeling gemaakt, we moesten soms zelfs over stenen klimmen om bij de waterval te komen! Die wilden we natuurlijk erg graag zien, dus we hadden het er allemaal voor over. Het was dan ook ietwat teleurstellend dat de waterval nog steeds bevroren was, haha! Desondanks was de waterval nog steeds heel mooi. Op de terugweg moesten we nog een trap van zo’n tweehonderd treden beklimmen! Pfff…! Gelukkig stond ons na de trap weer een vuurplaats te wachten waar we een vuurtje maakten en opnieuw worstjes grillden! En na onze wandeling gingen we weer terug naar Rovaniemi! Helaas, aan alle mooie dingen komt ook weer een eind… Vrijdag om een uur of twaalf gingen onze ouders weer naar huis, na een hele mooie week! :)
08 Mei 2011 - 14:29
Selma En Berg:
Hee jildou, nog gefeliciteerd met je verjaardag! Wat gaaf dat bennie er ook bij was! Het lijkt me toch lastig om elkaar zo lang niet te zien, of valt het mee? Nog veel plezier de komende tijd. Hopelijk is het nog steeds mooi weer in nederland als je weer terug bent! -
08 Mei 2011 - 17:47
Andrys:
hey jildou!! Ik ha alle foto's al sjoen en die wienen leuk! tot oer 3 wiken! -
09 Mei 2011 - 08:37
Wytse Pyt:
Hey Jildou!
Leuk om al die belevenissen weer te lezen, heb ze allemaal gevolgd :). Wat een leuk: onverwacht bezoek. Terwijl wij zaten te BBQ-en, zaten jullie dus buiten te grillen ;)! Heel veel plezier nog de laatste weken! -
09 Mei 2011 - 11:44
Geartsje:
Jildou, wat heb je een mooie verjaardag gehad! Wat gezellig dat iedereen er was! Word je niet helemaal gek van die kerstman? Mooie plaatjes weer! Over een maandje kletsen we bij! Have fun! X -
21 Mei 2011 - 18:29
Henk En Margien:
Hey Jildou,
Het einde van jou super avontuur is in zicht, en zoals wij het uit jou leuke reisverslagen begrepen hebben, heb je het ( tot nog toe ) geweldig naar je zin gehad.Geniet ook deze paar laatste weken nog maar even en we zien je zeeeer binnenkort dan wel weer in Oldekerk!!!!
Groetjes en tot gauw!!